dijous, 24 de març del 2011

SINGAPUR : UN PAÍS ÚNIC

He decidit parlar de Singapur, perquè és un país que em porta molts bons records i crec que és molt interessant de  conèixer. Quan hi vaig estar era petita, però em va agradar molt. Hi havia de tot: moltes botigues de joguines, molta gent diferent ( de diferents races) , i no eren turistes, sinó que tots vivien allí i tots viuen en perfecta harmonia.

Doncs jo us vull parlar una mica de les diferents races i cultures que viuen a Singapur, un país d’una grandària més o menys com Mallorca, i que és una illa. El primer que vaig notar és que feia molta calor i les senyores portaven sempre paraigües pel sol. El fet que hi hagi tantes cultures diferents fa que es trobi de tot i nosaltres podíem cuinar igual que aquí (vam trobar oli d’oliva català al primer supermercat ).

A Singapur hi conviuen quatre diferents cultures: La xinesa, la caucàsica ( eurasian), la india i la malaia .

 Els xinesos, vam arribar a Singapur per millorar la seva vida i s’hi van quedar. Al principi dels anys 70 els xinesos van contribuir molt a construir la ciutat moderna , principalment les dones xineses que s’anomenen “Samsui women” que eren dones paletes i que van treballar molt dur a la construcció.  El xinès o “mandarin” és , conjuntament amb l’anglès una de les llengües oficials. Tenen els seus temples, les seves religions i els seus costums. Per exemple, recordo que vam fer un regal a uns nens d’uns amics xinesos i no van obrir els regals. Es veu que s’han d’obrir a casa però no davant de qui regala. Una festa molt important per a ells  l’Any Nou Llunar i el  “Dragon Boat Festival”, que recrea una mica la història de la Xina.

Els caucàsics o europeus, són d’origen europeu i  al llarg dels anys han contribuït força al progrés del país. Es van establir al segle XV, i alguns van arribar amb l’explorador portuguès Vasco de Gama. Al llarg dels anys alguns s’han casat amb asiàtics i per això els diuen eurasians, però la majoria tenen aspecte europeu. Conserven els noms i cognoms europeus i tenen la religió cristiana. Celebren Nadal  i Any Nou i per a ells és molt important celebrar la Setmana Santa i compleixen el període de dejú de la quaresma. També celebren la nit de Nadal i van a l’església i després fan el sopar amb els àpats típics.

La majoria dels indis es van establir al segle XIX. La majoria treballaven a la construcció i a les plantacions. Actualment la majoria tenen negocis, i dominen el mercat de venda d’or. Tenen la religió budista, la hindú, la musulmana,   la cristiana i la sikh. Hi ha diferents temples per fer les diferents pregàries. Es troben per tot arreu el seu menjar ,els restaurants i també teixits molt bonics, com la seda natural. A la  televisió  hi havia diverses cadenes on emetien les típiques pel·lícules índies de “Bollywood”. Fan molts festivals i moltes dances d’acord amb els seus costums.

Els malais es van establir al segle XV i provenen de les illes de Malaca  i Sumatra i una part de Borneo i Java. La religió és majoritàriament musulmana i creuen en l’islam. Tenen mesquites, que és un lloc on també aprenen i es reuneixen. La festa més important que celebren és el Ramadan, i compleixen les seves regles.

El que és més important, és que tantes diferents races i cultures viuen en perfecta harmonia i prosperitat. És un país on ningú es troba estrany i que si coneixeu , no podreu oblidar.

Jordina Solans

1 comentari:

Elsie! ha dit...

Eeei Jordinaa!
Vaja, m'ha sorprès lo de: els xinesos vam anar a Singapur per a millorar les condiocions de vida; no en sabia res del teu origen Xines!

Bueno, un post interessant, les diferents cultures m'exalten!

Vinga, com diuen els teus, Concichi wua samsuyi woman! (Adèu en xinès no?)