dilluns, 28 de març del 2011

Monty Python

Avui tinc ganes de parlar del conegut grup d'humoristes britànic que creà una nova manera de fer comèdia, vigent encara a l'actualitat: els Monty Python. El grup estava format per Terry Gilliam, John Cleese, Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones i Graham Chapman, tots sis eren guionistes i alhora actors – menys Terry Gilliam, que s'encarregava de les il·lustracions i només sortia  als episodis de tant en tant).

A dalt, d'esquerra a dreta: Graham Chapman, Eric Idle i Terry Gilliam
a baix, d'esquerra a dreta: Terry Jones, John Cleese i Michael Palin
El grup obtingué la fama a partir de la sèrie de televisió de la BBC Monty Python's Flying Circus, que estava basada en episodis de sketchs curts. Sovint els seus gags tenien una important càrrega social i d'altres senzillament fregaven l'absurd total. La sèrie estigué en antena des del 1969 fins al 1974. Recorrien a personatges de tot tipus: des de farmacèutics, metges, veterinaris, advocats, mestresses de casa, periodistes fins a la Santa Inquisició o nàufrags. Tots ells estaven relacionats per qualsevol cosa que hagués pogut ocórrer en el gag anterior.

Ja fa força temps que estic mirant els episodis d'aquesta sèrie i cada dia em sorprenc més amb la vigència que tenen els seus gags. M'he adonat que els Monty Python establiren les bases de la comèdia actual; moltes sèries d'humor d'avui en dia imiten o s'inspiren en coses d'ells i fins i tot n'hi ha que han copiat els gags directament (El Tricicle ha representat algun skecth idèntic al dels Monty Python). Per l'època en què estan gravats els episodis crec que el grup era molt atrevit i avançat al seu temps. (Durant aquella època recordem que Espanya encara vivia sota el règim franquista; es a dir, que hi havia molta censura i una sèrie com la que estaven fent els Monty Python a Anglaterra era totalment inviable a l'estat espanyol).

Després de l'èxit televisiu van fer diverses pel·lícules d'allò més conegudes com ara Els cavallers de la taula quadrada, la Vida de Brian o El sentit de la vida.

Eric Idle i Terry Jones al gag "nudge nudge"
de la sèrie "Monty Python Flying Circus"
Cada membre del grup ha acabat tenint molta repercussió en l'àmbit audiovisual. Per exemple, Terry Gilliam (l'americà del grup) esdevingué un famós director amb pel·lícules com “Doze monos”, “Brazil” o “El secret dels germans Grimm”. John Cleese, després dels Monty Python, creà la seva pròpia sèrie anomenada “Fawlty Towers”, una comèdia molt divertida sobre una parella que regenta un petit hotel a Anglaterra (és una sèrie de pocs episodis que també es va fer molt famosa). Michael Palin es va dedicar a fer programes per a  la televisió, el més conegut dels quals va ser “La volta al món en 80 dies”. Eric Idle treballà en vàries pel·lícules i va posar veu a diversos personatges animats, ell és el creador del musical “Spamalot”, representat no fa gaire aquí a partir de l'adaptació del Tricicle. Terry Jones es dedicà més al gènere documental i Graham Chapman participà en alguna altra sèrie abans de morir d'un càncer als quaranta vuit anys.

Crec que tots són uns grans actors còmics, tot i que personalment m'agrada molt Eric Idle, però el cert és que el grup sencer és excepcional. El primer que vaig veure d'aquests actors va ser una pel·lícula de quan el grup ja estava dissolt (Un pez llamado Wanda), més tard, vaig veure la sèrie Fawlty Towers. Aleshores encara no acabava de conèixer del tot qui eren els Monty Python, però em vaig interessar molt per les pel·lícules de Terry Gilliam i ara estic veient la sèrie Monty Python Flying Circus. Tinc previst de veure les pel·lícules algun dia d'aquests.

Aquí us penjo diversos gags de la sèrie que els llançà a la fama. Jo la recomano molt (tot i que s'ha de mirar en anglès i amb subtítols ja que si veieu les versions traduïdes perden gran part de la gràcia). Si teniu una estona i sentiu curiositat pel grup no dubteu a mirar-los!


(Per ordre i de dalt a baix els vídeos es diuen: "Spanish Inquisition", "Storytime", "Nudge, nudge" i "Confuse a Cat"). El meu preferit potser és "Nudge nudge" tot i que considero que "Confuse a Cat" és realment un gag molt desconcertant però graciós (l'última i veritable opinió és la vostra així que us convido a fer-hi un cop d'ull; tot depèn de l'humor de cadascú).

Alba Lafarga.

2 comentaris:

carme ha dit...

que divertits els Monty Python!Per mi el millor és l'últim, Napoleó fent de mestre de cerimònia...que bo!!

Lluïsa ha dit...

Genials! crec que m'agraden tots.De fet sóc fan de Monty Python i les seves sèries i pel·licules. Crec que va ser La Trinca qui en un programa de TV "no passa res" va calcar alguns gags de M.P. El sentido de la vida és la cosa més surrealista que un es pot imaginar incloent-hi un profe molt curiós.