Coneguda com a festa popular per la festivitat de Sant Antoni Abat, aquesta festa és celebrada a molts pobles pels voltants del 17 de gener. El nom prové de la tradició de donar tres voltes amb els cavalls i els carros amb animals de tir per l'interior de la població.
Des de fa uns 130 anys, aquesta festivitat se celebra a Sant Cugat del Vallès on hi ha la Comissió de Sant Antoni que és l'encarregada d'organitzar la "passejada" i de nomenar els banderers, que aquest any han estat dos dels treballadors del Tot Sant Cugat perquè aquest ha fet 25 anys. Així doncs, aquesta festivitat es pot definir com una tradició per treure al carrer i lluir els animals de tir amb els seus respectius carros i els genets amb els cavalls, per tal d'entretenir la població, i sobretot els més menuts que es miren amb admiració però alhora precaució, la desfilada.
En ple segle XXI, segueix sent una festa molt visitada per la gent de les moltes poblacions on se celebra i fins i tot hi ha la Federació Catalana dels Tres tombs per tal de preservar unes de les belles tradicions dels pagesos i grangers de l'època. És una festa d'arrels religioses amb un segle i mig d'antiguitat on es desfila amb els animals i els carros els quals després són beneïts per una persona de l'església.
En el cas de Sant Cugat, cada any fan una gran volta per Sant Cugat i al passar per darrere del Monestir, són beneïts i acaben a la plaça Barcelona on les diverses associacions eqüestres són premiades .
Finalment, vull dir que trobo que és una celebració molt preuada per la gent que es mou pel món eqüestre i pels visitants que aquesta acull cada any, és curiosa i entretinguda, us la recomano per al proper any.
Espero que us agradi,
Judit Feu
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada