dimecres, 8 de juny del 2011

Qui honora a qui?

Quim Monzó és un escriptor que vaig conèixer per primera vegada quan la nostra professora de català ens va fer llegir el discurs d’obertura de la fira de Frankfurt del 2007. Realment,  el vaig trobar molt elaborat i graciós. Em va sorprendre, no m’ho esperava pas. Em pensava que seria un d’aquests textos avorrits, que no s’acaben mai…  En aquest discurs començà dient que no faria com totes les altres persones que havien fet discursos anteriorment i que no explicaria tal, tal i tal. Dient que no ho explicaria, ho diu de passada. Per això, té una part de diversió.

Ara, també potser ja sabeu, que escriu articles de diari a La Vanguardia. Els articles estan bé de llegir perquè fan una  crítica o explicació curiosa d’alguna cosa.

 El passat dia 1 de juny,  Quim Monzó en la seva columna, ens explica que li volien donar la Creu de Sant Jordi a Josep Guardiola i en critica la seva entrega. Opina que en comptes  que Pep Guardiola sigui honorat pel premi, és a l'inrevés,, ell honoraria la creu. És així doncs, com ens introdueix que actualment molts premis no són elliurats ja per honorar la persona premiada, sinó que per contra, és per honorar la institució o organització en si que el dóna. Tant sigui com a excusa per donar-se a conèixer, com per donar una bona imatge d’ells mateixos perquè agradin  la gent.

L’exemple més clar d’aquest tipus seria un anunci com el de Natilles que hi havia ja fa un temps a la televisió. En l’anunci era Ronaldinho qui ens persuadia que compressim Natilles perquè també les mengen jugadors professionals, o perquè són o fan jugadors professionals. És així com a Ronaldinho, un personatge important del futbol al Barça en el moment de l’anunci, se’l fa servir per donar més protagonisme i vendre més el producte de les Natilles.

Per acabar, dir  per qui no ho sap, que Quim Monzó és un dels escriptors importants de la literatura catalana actual, escriu majoritàriament contes i ha fet nombroses traduccions i la seva obra ha estat traduïda també a molts idiomes i us el recomano. Abans d'anar a dormir, llegir una mica, ni que sigui un trosset sense necessitat  que sigui tot el text seguit.

Alba Salomon