diumenge, 30 de gener del 2011

Fent un tomb per una petita part de la història de Barcelona

Com que des de feia molt de temps ma mare sempre em deia que m'hi duria algun dia, dissabte 29, ens vem proposar anar-lo a veure, estic parlant del Mercat de la Boqueria de Barcelona o Mercat de Sant Josep, un lloc curiós i emblemàtic de la "nostra" ciutat.


L'origen del qual es remunta al segle XIII on ja hi havia parades de carn i queviures dels venedors ambulants, dels pagesos d'altres pobles i de les masies dels voltants que s'hi instal·laven per tal de vendre els seus productes. Primerament, era un mercat a l'aire lliure i no va ser fins després de molts anys de lluites entre els venedors i els ciutadans que en veure el rebombori que causaven tot el munt de parades pels estrets carrers de la Barcelona Antiga i de vegades en algunes places, es va decidir de fer un mercat per a tothom que a més estigués cobert. Així doncs, després de la crema del convent de Sant Josep el dia de Sant Jaume al 1835, s'aprofità el gran espai i s'hi va construir una plaça amb grans columnes voltada de porxos,i tot i que es va decidir traslladar-hi el "mercat" temporalment en aquesta zona, ha esdevingut el lloc definitiu del mercat.

Les obres de cobriment es començaren al 1840 i des del segle XIX el mercat ja tenia l'amplada que té avui en dia, finalment, la coberta metàl·lica actual es va inaugurar el 1914 i l'última modificació arquitectònica del mercat va ser l'any 2000 i actualment se'n prepara una altra que afectarà sobretot la plaça de la Gardunya. 




El mercat es divideix en els diferents sectors diferenciats segons el producte que venen. I una de les curiositats dels inicis d'aquest mercat, és que els venedors, regalaven una flor als compradors de productes d'alimentació i d'aquí sorgeix el col·lectiu inseparable d'aquest mercat que són els floristes de la Rambla.

A més, també tenia fama perquè fa molts anys hi havia parades tan exòtiques com d'insectes i altres éssers no gaire comuns en la nostra dieta. Però, vam saber, que des de fa poc les van retirar per no existir  cap normativa que ho regulés.

Aviram, Caça i Ous
Bars i Restaurants
Cansaladeria
Carns
Especialitats
Fruits Secs
Fruita i Verdura
Llegums i Cereals
    Marisc
Menuts
Olives i Conserves
Queviures
Pesca Salada
Peix
Varis



Igualment, cal dir que és un gran Mercat, original i heterogeni que no et deixa indiferent i que ja des que entres et deixa meravellada amb tots els colors vius de les parades de fruita (on sempre hi ha fruites exòtiques) i altres aliments llampants ja que juguen amb els colors i la llum per tal d'atreure la teva atenció i on sembla que els aliments estiguin enganxats amb cola per la quantitat que n'hi ha, el poc espai que tenen i el pendent a què estan sotmesos.




I tot s'ha de dir, hi ha cada parada que et fa la boca aigua... entre elles les de bombons, les de xuxes, les de fruita, etc.






Us ho recomano!

Judit Feu

1 comentari:

Marta H ha dit...

La veritat és que aquest mercat és dels que més m'agraden. Una vegada estic dintre em perdo en un món de sensacions i il·lusions i, perquè enganyar-nos, sobretot a la parada de les xuxes (última foto que has posat).
Simplement, m'encanta!!!